You Are Here: Home - Misteri , Pelik , Sains dan Teknologi - Badan Manusia Boleh Terbakar Sendiri


Adakah Pembakaran Spontan Manusia (Spontaneous Human Combustion, SHC) akibat daripada api misteri yang mengerikan dalam badan, atau salah tafsiran mengenai perkara yang jarang berlaku, dimana ia membakar badan hingga membawa maut? Pakar-pakar masih mengkaji misteri orang-orang yang terbakar ini, dan belum menemui sebarang sebab saintifik yang jelas.

Pada bulan Disember 1966, badan Dr. J. Irving Bentley berusia 92 tahun ditemui di rumah beliau, Pennsylvania oleh pembaca meter. Sebenarnya, hanya sebahagian daripada kaki Dr. Bentley dan selipar ditemui. Seluruh badan beliau telah dibakar menjadi abu. Lubang lantai bilik mandi adalah satu-satunya bukti kebakaran jenis ini telah membunuhnya, dimana keadaan dalam rumah masih sempurna dan kekal dalam keadaan baik.

Bagaimana seorang lelaki boleh terbakar? dengan sumber percikan api atau nyalaan yang tidak jelas dan kemudian membakar sepenuhnya tanpa merosakkan apa-apa di sekelilingnya? Kes Dr Bentley dan beberapa ratus orang lain seperti itu telah dilabelkan sebagai "pembakaran spontan manusia" (SHC). Walaupun dia dan mangsa fenomena yang lain hampir dibakar sepenuhnya, persekitaran mereka, dan walaupun kadang-kadang pakaian mereka, kekal hampir tidak disentuh.

Bolehkah manusia terbakar secara spontan? Ramai orang berfikir pembakaran spontan manusia adalah kejadian yang sebenar, tetapi kebanyakan ahli-ahli sains tidak begitu yakin.

Apakah Pembakaran Spontan Manusia?

Pembakaran spontan berlaku apabila objek dalam kes pembakaran spontan manusia, orang terbakar menjadi api dari reaksi kimia dalam badan tanpa dinyalakan oleh sumber haba dari luar.

kes pertama yang diketahui pembakaran spontan manusia datang dari anatomi Denmark Thomas Bartholin pada tahun 1663, yang diterangkan bagaimana seorang wanita di Paris "menjadi abu dan asap" ketika dia tidur. Tilam jerami di mana dia tidur tidak terkesan oleh api. Pada tahun 1673, rakyat Perancis bernama Jonas Dupont menerbitkan koleksi kes-kes pembakaran spontan dalam karyanya "De Incendiis Corporis Humani Spontaneis."

Beratus-ratus kes pembakaran spontan manusia sejak masa itu mengikuti pola yang sama: mangsa hampir sepenuhnya terbakar, biasanya di dalam rumah . Di tempat kejadian kadang-kadang didapati berbau manis, dan berasap di dalam bilik di mana kejadian itu berlaku.

Apa yang membuatkan badan-badan hangus dalam gambar yang diambil pada mangsa pembakaran spontan manusia adalah pelik kerana tulang rangka mangsa kebiasaannya tidak rosak. Walaupun tubuh badan dan kepala hangus, tetapi tangan, kaki, dan atau sebahagian daripada kaki mungkin tidak terbakar. Selain itu, bilik di sekitar mangsa menunjukkan sedikit atau tidak ada tanda-tanda punca api, selain dari sisa-sisa berminyak yang kadang-kadang tinggal di perabot dan dinding. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, organ-organ dalaman mangsa masih tidak disentuh manakala di luar badan hangus terbakar.


Tidak semua mangsa pembakaran manusia spontan hanya terbakar. Beberapa menunjukkan kesan terbakar pelik pada badan mereka yang tidak mempunyai sumber yang jelas, atau asap berpunca daripada tubuh mereka apabila api tidak ada. Tidak kesemua tiap-tiap orang yang telah terbakar meninggal dunia. Hanya peratusan kecil mangsa sebenarnya terselamat dari apa yang telah dipanggil pembakaran spontan mereka.
3 ulasan

 1. Tanpa Nama says:

  brinkka2011 says: I'm impressed, I have to say. Really rarely do I encounter a weblog that's each educative and entertaining, and let me inform you, you will have hit the nail on the head. Your concept is outstanding; the difficulty is one thing that not sufficient individuals are speaking intelligently about. I am very joyful that I stumbled throughout this in my seek for one thing referring to this.

 2. Denaihati says:

  pelik, tak semua perkara dapat/ada penjelasan dari sains.

 3. Unknown says:

  curi banner tuan. rembat baanner saya lak ye.
  http://yoliselangor.blogspot.com/

Catat Ulasan