You Are Here: Home - Fenomena Alam , Ganjil , Haiwan - Misteri! Burung Mati Jatuh Dari Langit?Pada Januari lalu, 5,000 blackbirds jatuh dari langit lebih Arkansas, diikuti oleh 500 lebih di Louisiana. Dan kini ia berlaku di Sweden juga. Anda tentu tertanya-tanya apa yang sedang berlaku.

Pada malam Tahun Baru, di mana-mana dari 1,000 hingga 5,000 blackbirds bersayap merah dan starlings jatuh dari langit dalam lingkungan satu batu sepanjang bandar Beebe, Arkansas. Beberapa hari selepas itu, kita telah melihat beribu-ribu ikan mati, di mana kira-kira 100,000 tong ikan dibersihkan sehingga di sepanjang dua puluh batu berhampiran bandar Ozark, Arkansas, iaitu kira-kira 125 batu dari Beebe.
Dan kemudian, sekitar 500 blackbirds bersayap merah, starlings, dan grackles jatuh ke bumi sepanjang kira-kira suku batu di lebuh raya berhampiran Labarre, Louisiana, dimana ia 360 km dari Beebe dan 450 dari Ozark. 


Pakar hidupan liar cuba untuk menyelesaikan sukar ditafsir jenis dahsyat: Kenapa hampir 3,000 blackbirds bersayap merah  jatuh dari langit Arkansas pada pada Malam Tahun Baru? Burung jatuh sepanjang kawasan 1-batu (2-kilometer), and kajian dari udara menunjukkan bahawa tiada burung lain ditemui mati di luar kawasan itu.


Pegawai di Jabatan Louisiana Perikanan dan Hidupan Liar telah menyatakan bahawa ramai daripada 500 burung ditemui berhampiran Labarre telah patah paruh dan sayap, bersama-sama dengan tanda-tanda kecederaan ganas dan besar kemungkinan, burung melalui beberapa talian elektrik semasa terbang pada waktu malam, dimana kadang-kadang boleh berlaku renjatan kerana blackbirds dan starlings tidak mempunyai penglihatan yang baik.

Suruhanjaya ahli ilmu burung Karen Rowe berkata burung menunjukkan trauma fizikal, dan dia membuat spekulasi bahawa "kawanan tersebut mungkin terkena kilat atau altitud tinggi hujan batu. Suruhanjaya itu juga membuat spekulasi bahawa pengunjung tempatan pada Malam Tahun Baru menembak ke langit bunga api di kawasan tersebut mungkin telah mengejutkan burung dari tempat tidur mereka and menyebabkan mereka mati akibat tekanan.

Rowe berkata bahawa peristiwa yang serupa telah berlaku di tempat lain dan bahawa hasil ujian "kebiasaannya adalah tepat." Beliau berkata dia meragui burung diracun. Ini bukan kali pertama burung telah jatuh dari langit Arkansas . Kilat telah menyambar itik di Hot Springs pada tahun 2001 dan hujan batu menghentam burung di langit di Stuttgart pada tahun 1973 pada hari sebelum musim memburu.Ini semuanya sangat ganjil kerana sukar untuk kita menerima bahawa tiga peristiwa aneh berlaku di kawasan 500 batu dalam masa lima hari dan ia benar-benar kebetulan yang pelik.


3 ulasan

  1. Subhanallah.. kun faya kun.. takde ape yg mustahil..

  2. Tanpa Nama says:

    woa.. misterii...

Catat Ulasan