You Are Here: Home - Dunia , Sains dan Teknologi - Hotel Stesen Angkasa Komersial Rusia


Rusia hari ini mengumumkan rancangan untuk sebuah hotel mengorbit 217 kilometer dari bumi yang akan menempatkan tujuh tetamu di empat buah kabin dengan tingkap yang besar bagi menikmati pemandangan Bumi yang berada di bawah.


Hotel atau Stesen Ruang Komersial akan dibuka menjelang 2016, dan khabarnya akan 'jauh lebih selesa' dari Stesen Angkasa Antarabangsa yang digunakan oleh angkasawan dan angkasawan.

 


Hanya untuk mendapatkan suatu pengembaraan yang tersendiri ia akan mengambil masa dua hari di atas kapal roket Soyuz dan ia bukanlah menjadi percutian bajet. Penginapan lima hari akan menelan kos £ 100.000 hingga £ 500.000 (RM 0.5juta hingga RM 1.5juta) termasuk kos perjalanan anda .

 


Dalam keadaan ketiadaan graviti, pengunjung boleh memilih untuk mempunyai katil sama ada menegak atau melintang. Jika anda mahu mandi di atas kapal Stesen Angkasa Antarabangsa, anda mestilah menggunakan span mandian sepanjang berada di sana.

Para pelancong akan diiringi oleh anak-anak kapal yang berpengalaman, makan makanan yang disediakan di Bumi dan dihantar dengan menggunakan roket, boleh dipanaskan semula dalam ketuhar gelombang mikro. Hidangan seperti daging lembu masak tumis dengan cendawan liar, kacang puri
putih, sup kentang dan kolak plum. Teh ais, air mineral dan jus buah-buahan juga disediakan sedia, tetapi alkohol akan dilarang sama sekali. 


Tandas akan menggunakan udara yang mengalir dan bukan air untuk memindahkan bahan buangan melalui sistem. Air sisa yang akan dikitar semula, manakala udara akan ditapis untuk membuang bau dan bakteria dan kemudian kembali ke kabin. 

Hotel ini akan bertujuan untuk individu dan orang kaya yang bekerja dengan syarikat-syarikat swasta yang ingin melakukan penyelidikan di angkasa.