You Are Here: Home - Fenomena Alam , Misteri , Video - Misteri! Batu Berjalan Sendiri Di Death Valley National Park


Salah satu misteri-misteri yang paling menarik di Death Valley National Park adalah batu-batu berjalan, bergerak atau gelongsor di Racetrack Playa (hamparan tasik kering Playa). Batu-batu ini boleh didapati di permukaan lantai tasik kering Playa dengan bekas laluan lama di belakang mereka. 




Entah bagaimana ini batu-batu ini berjalan di seluruh tasik kering Playa, meninggalkan alur-galur pada keladak tanah tersebut apabila ia bergerak. Berat beberapa batu mencecah 100 pound. Yang menjadikan tanda tanya "Bagaimana ia boleh bergerak?" satu persoalan yang sangat mencabar.









Kebenaran:

Tidak ada sesiapa yang tahu atau pasti bagaimana beberapa batu ini bergerak walaupun ada beberapa orang telah datang dengan beberapa penjelasan yang cukup baik. Sebab mengapa pergerakan mereka kekal menjadi misteri. Yang pasti tidak ada siapa yang pernah melihat semasa ia berjalan!





10 ulasan

  1. Yastro says:

    hanya DIA yg tahu apa sebenarnya yg berlaku....

  2. Tanpa Nama says:

    Ni bukan batu biasa ni..ni batu yg mcm dlm cite Apollo 18 ni..hihi

  3. Tanpa Nama says:

    daya tiupan angin dan tanah berlumpur... dalam discovery channel da ada penjelasan dan ujikaji dibuat...

  4. Tanpa Nama says:

    x kan tiupan angin ngan lumpur je leh buat cmtu.100 pound tu

  5. Tanpa Nama says:

    Angin ngan lumpur jngn disangka xkuat...mampu merubah struktur sebuah batu gunung...

  6. Tanpa Nama says:

    tanya batu tu

  7. zamir says:

    kat bawah batu tu ada ketam...

  8. Tanpa Nama says:

    Nie siput kowt :)

  9. Tanpa Nama says:

    sebenarnye... saye yang tarik batu tuu.. saje nk training petang..hehehe

  10. Tanpa Nama says:

    Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
    You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your
    blog when you could be giving us something enlightening to read?


    My blog post - orquesta atraccion

Catat Ulasan