You Are Here: Home - Fenomena Alam , Misteri - Misteri! Lendiran Oren Di Pantai Alaska


Anchorage, Alaska - misteri lendir berwarna oren yang terdampar di pantai Alaska minggu lalu dan mencetuskan kebimbangan pencemaran didapati menjadi longgokan telur atau embrio kerang-kerangan dan siput kata saintis kerajaan pada hari Isnin lalu.

Ujian sampel yang dihantar oleh Jabatan Konservasi Alam Sekitar Alaska menghasilkan keputusan, secara rasmi di sebuah makmal yang dimiliki oleh National Oceanic and Atmospheric Administration's Alaska Fisheries Service Center. Jeep Rice, seorang saintis utama di makmal Juneau berkata beberapa jenis kerang-kerangan dan siput kecil atau embrio disaluti titisan minyak lipid di tengah badanya menyebabkan ia berwarna oren. Ia adalah semulajadi dan bukan bahan pencemaran kimia ataupun bahan buatan manusia.

Bahan tersebut melekit, tetapi menjadi serbuk apabila kering, kata Julie Speegle, seorang jurucakap Perkhidmatan NOAA Perikanan di Alaska.

Untuk mendapatkan kepastian secara rasmi yang  lebih tepat, Speegle berkata saintis di makmal Auke Bay telah menghantar sampel ke Pusat Kesihatan Pantai Alam Sekitar dan Penyelidikan Biomolekul NOAA di Charleston, South Carolina. "Sebaik sahaja mereka menerima sampel, mereka akan melakukan analisis secara rasmi lebih mendalam," katanya.

Kivalina, sebuah kampung kirasecara rasmisecara rasmi 400 orang, terletak di hujung tebing karang jutting keluar ke Laut Chukchi. - Reuters


 0 ulasan

Catat Ulasan