You Are Here: Home - Sains dan Teknologi - Pelindung Halimunan Menjadi Kenyataan
Apabila kita menonton filem Harry Potter, apabila dia memakai jubah dengan serta-merta dia tidak dapat dilihat menjadikan filem itu menarik bagi majoriti penonton. Tetapi, hari ini para penyelidik sedang membangunkan apa yang kita lihat dimana dengan jubah halimunan menyebabkan objek yang dilihat  menjadi tidak kelihatan atau tidak dapat dikesan oleh gelombang elektromagnet.

Artikel bertajuk, "Cloaking Devices, Electromagnetic Wormholes, and Transformation Optics", oleh Allan Greenleaf dan rakan-rakan sekerjanya baru-baru ini diterbitkan dalam Review Siam pada Mac, 2009. Artikel tersebut membentangkan gambaran keseluruhan pelindung halimunan yang tidak dapat dilihat dari perspektif matematik memberi tumpuan kepada pembangunan teori. Keseluruhan idea melibatkan gelombang cahaya lenturan di sekeliling objek atau kawasan tertentu muncul di sisi lain seolah-olah ombak telah berlalu melalui ruang kosong. Proses ini tidak akan berfungsi jika permukaan mikroskopik tidak lebih kecil daripada panjang gelombang cahaya yang digunakan.Ahli matematik 1860 Scotland dan fizik James Maxwell adalah bertanggungjawab untuk mengkaji persamaan gelombang elektromagnet.Malangnya, transformasi yang menentukan parameter bahan yang diperlukan mempunyai titik di mana parameter gagal mempunyai sifat-sifat atau wujud. Sifat-sifat itu terdiri daripada kehalusan atau keterbatasan yang diperlukan untuk menunjukkan proses halimunan.

Masa depan bakal menjanjikan halimunan melalui wormholes elektromagnet iaitu gentian kabel optik yang tidak dapat dilihat, peranti keselamatan, prosedur bantuan perubatan, MRI, dan skrin televisyen tigadimensi tetapi sepenuhnya bergantung kepada perkembangan masa depan dalam reka bentuk meta bahan, pengeluaran dan penyiasatan. Wormholes elektromagnet membolehkan objek bergerak melaluinya menjadi halimunan.

Wormholes elektromagnet membenarkan objek untuk terus kekal tidak kelihatan sehingga ia akan muncul dari sebelah lain, dan masih halimunan sehingga itu. Terowong bahagian dalam akan disalut dengan meta bahan, pada masa ini dianggap sebagai kelas eksperimen bahan buatan. tidak terhad kepada saiz, terowong atau silinder itu akan dapat memberi pelbagai frekuensi tepat untuk menjadikan objek halimunan. 
 
"Ia dapat mewujudkan pemotongan lengkap antara dunia luar dan barangan bahagian dalam rantau halimunan. Ia baik untuk menyembunyikan sesuatu," kata ahli matematik Allan Greenleaf University of Rochester.


3 ulasan

  1. Tanpa Nama says:

    sungguh complicated ayatnya....

  2. HAFIZAL says:

    wowo terbaik tuh...leh nak satu

  3. Tanpa Nama says:

    brinkka2011 says: Just right points?I would be aware that as anyone who in reality doesnt write on blogs a lot (in fact, this can be my first submit), I dont assume the time period lurker is very turning into to a non-posting reader. Its no longer your fault in the least , however possibly the blogosphere may come up with a better, non-creepy title for the 90% folks that experience studying the content material .

Catat Ulasan