You Are Here: Home - Dunia , Pelik - Gadis Berbulu Menjadi Terkenal


Buku Guinness of Records telah menyesahkan seorang gadis yang berusia sebelas tahun dari Thailand dengan penghormatan sebagai "Gadis Di Dunia Paling Berbulu." Supatra Sasuphan telah menjalani hidup yang terasing dan diejek oleh kanak-kanak yang memanggilnya 'muka monyet' dan 'serigala gadis ' dan lain-lain nama jolokan yang dahsyat. Sekarang semua telah berubah dan kemasyhuran baru dimana telah membuat beliau amat popular di sekolah.

"Saya sangat gembira oleh berada di dalam Rekod Dunia Guinness! Ramai orang telah berbuat banyak untuk mendapatkan. Apa yang saya lakukan ialah menjawab beberapa soalan dan kemudian mereka memberikannya kepada saya, "kata Supatra dengan riang.

Supatra, yang dikenali sebagai Nat oleh keluarga dan rakan-rakan beliau, mempunyai keadaan perubatan yang jarang berlaku yang dikenali sebagai Sindrom Ambras. Pada hakikatnya, hanya 50 kes yang didokumenkan sejak Zaman Pertengahan. Keadaan genetik yang jarang berlaku ini disebabkan oleh kromosom yang rosak, menyebabkan rambut tebal tumbuh di seluruh muka, telinga, tangan dan kaki.

Para penghidap dipanggil sebagai 'werewolves', dan pada abad ke-19, seorang wanita yang menderita dengan keadaan ini, Julia Pastrana, bekerja di sebuah pertunjukan Barnum dilabelkan sebagai orang aneh.

Tags: Dunia , Pelik

0 ulasan

Catat Ulasan