You Are Here: Home - Semasa , Video - Ibubapa Biarkan Anak 4 Tahun Memandu


Di Jinan, Wilayah Shandong, China, pemandu semakin lebih dan lebih muda sejak akhir-akhir ini. Ini kerana, Pihak Berkuasa tidak mampu untuk bertindak di sisi undang-undang terhadap ibu bapa kanak-kanak perempuan berusia empat tahun yang mana ibu bapanya membuat video "pengembaraan" memandu anaknya, sambil memandu di sepanjang lebuh raya di laluan sibuk dan laluan pejalan kaki.

Sememangnya, kanak-kanak tidak dibenarkan memandu di China tetapi mengikut undang-undang, saman tidak boleh dikeluarkan kepada kanak-kanak di bawah umur 14 tahun. Yang mampu pihak polis boleh lakukan ialah mendidik ibu bapa dan berharap bahawa mereka akan memberi pampasan kepada mana-mana pihak yang tercedera jika kemalangan berlaku.

Rakaman video selama dua minit yang menakutkan itu, menunjukkan budak perempuan kecil itu berada di tempat duduk pemandu pada kelajuan dan juga kelihatan memotong beberapa kenderaan sementara ibubapanya sentiasa mengingatkan dia untuk menumpukan perhatian. Bapa kanak-kanak itu duduk di belakang anaknya sementara ibunya di tempat duduk penumpang.

Dia berada pada lampu isyarat di lorong yang salah. Dia, bagaimanapun, dalam masa beberapa saat dia agak sesak nafas dan akhirnya berjaya mengubah kenderaan ke laluan yang betul. Kanak-kanak itu mungkin sekurang-kurangnya berpotensi membuat satu kesilapan berbahaya tanpa diduga sekiranya sesuatu berlaku diluar kawalan ibubapanya.

Untuk pengetahuan, ibubapa kanak-kanak itu telah mengubahsuai kedua-dua brek dan pedal pemecut supaya anak kecil mereka boleh mencapainya. ia boleh dilihat dalam rakaman pada minit terakhir dimana bapanya mengeluarkan sebatang kayu/besi dari pedal minyak.

MARI SAKSIKAN

P/s: Mungkin terpengaruh dengan iklan HONDA nih..

Tags: Semasa , Video

4 ulasan

 1. yo87 says:

  Tahniah, blog anda terpilih untuk masuk dalam bloglist nasihangit. MUahaha :D

 2. Cik Ice says:

  Woit..biar betul???!

 3. abe jack says:

  Dekat China memang pelik...ntah ape2 diorang ni...

 4. Gombug says:


  Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


  Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.Baca selanjutnya...


  SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.
  Baca selanjutnya...

Catat Ulasan