You Are Here: Home - Dunia , Misteri - Misteri Manusia Gergasi Di DuniaSains mengatakan bahawa bangsa-bangsa manusia gergasi tidak wujud. Adakah gergasi pernah hidup di Bumi? "Tapak kaki Goliath", adalah panggilan penduduk tempatan terhadap tapak kaki gergasi ini. Ia menjadi salah satu daripada rahsia Afrika Selatan.

Michael Tellinger menunjukkan salah satu gambar bukti yang terbaik bahawa terdapat gergasi di Bumi pada masa dahulu kala. Ahli-ahli geologi amat kagum dengan penemuan bekas tapak kaki gergasi ini yang berada dalam batuan granit kasar, iaitu kira-kira 4 kaki panjang.

Ia terletak di Afrika Selatan, berhampiran bandar Mpaluzi, berhampiran dengan sempadan Swaziland. Ia adalah dianggarkan antara 200 juta dan 3 bilion tahun berdasarkan pemahaman yang sedia ada sekarang hasil daripada pembentukan granites dalam pembentukan Bumi.


Pada tahun 1877 pencari gali di luar Eureka Nevada mendapati kaki manusia yang terputus ditemui melekat daripada batu kuarzit pepejal merah yang berasal dari masa dinosaur. Doktor-doktor perubatan telah mengkaji tulang dan menyatakan bahawa ia telah dimiliki oleh seorang manusia yang sangat moden. Yang menarik adalah saiz tulang. Mereka mengukur kira-kira 39 inchi dari tumit ke lutut. Pemilik tulang ini mungkin berukuran 12 kaki tinggi. Cerita ini banyak disiarkan dalam akhbar-akhbar masa itu.

Di Nevada, di wilayah Barat Daya Amerika Syarikat, satu puak asli iaitu Paiute Indians yang tinggal disitu menceritakan terdapat kumpulan gergasi berambut merah dengan ketinggian melebihi 12 kaki tinggal disitu sebelum puak itu mendiami kawasan itu. Gergasi-gergasi ini suka makan manusia dari puak Paiute dan ini menyebabkan puak Paiute menyerang hendap gergasi-gergasi itu. Gergasi-gergasi itu mendapat perlindungan di sebuah gua yang dikenali sekarang Gua Lovelock. Akhirnya, puak Paiute membakar gua tersebut dan memanah mati gergasi-gergasi itu.

Pada tahun 1911, pemungut tahi kelawar mula bekerja di dalam gua yang sama. Selepas menggali empat kaki, mereka mendapati banyak anak panah patah telah dilepaskan ke dalam gua itu sepertimana yang diceritakan oleh puak Paiute serta lain-lain artifak menarik, dan mereka juga menemui gergasi berambut merah. Walaubagaimanapun, hanya terdapat mumia dan rangka antara ketinggian dari 8 hingga 11 kaki.  

Terpulang kepada anda untuk membuat perbandingan ketinggian berdasarkan salah satu gambar tulang rahang gergasi dan rahang gigi seorang lelaki biasa.

Gambar National Geographic dari tahun 1920-anRoy Chapman Andrews mengambil gambar lelaki 7 kaki lima inci ini pada tahun 1922 di Ulaanbaatar. Gambar ini tidak pernah disiarkan dalam berita ataupun majalah.


Tags: Dunia , Misteri

4 ulasan

  1. ROJAK says:

    macamana dorang buat bekas tapak kaki tu?

  2. Tanpa Nama says:

    tinggi nabi adam kira2 30 meter.. kalau dah tinggi hampir 30 meter tu mesti lah saiz kaki besar.. manusia semakin lama semakin mengecil.. manusia sekarang rata2 berketinggian bawah 2 meter..

  3. Tanpa Nama says:

    ini zaman sebelum nabi nuh dan enoch, sebelum dan selepas banjir besar, manusia gergasi ini masih berjalan di atas bumi. Mereka ini lahir bumi daripada malaikat yang jatuh, dan hidup bersama dengan wanita manusia. inilah yang disebut golongan yang jatuh. Anak-anak kacuk ini lah orang-orang kuat zaman purbakala meskipun ada yang masih bersaiz seperti manusia biasa dengan kekuatan luarbiasa. Mengikut kajian, penggalian, tulang tulang yang orang dahulukala dengan nama nefilim ini ada yang setinggi 8.5-36 kaki tinggi. Dimana sekarang ada diantara kita yang juga keturunan nefilim ini yang masih lagi bernafas di muka bumi bukan sahaja yang ada didapati berketinggian 7-8 kaki keatas tetapi juga yang 5 kaki lebih.

  4. Tanpa Nama says:

    betul tu,manusia manusia besar nie mmang ujud,ratusan tahun dahulu.

Catat Ulasan